Nädal 7 :Naatan Nohiku tarkvaraprojekti litsentsi valikud- millal kasutada mida?

·

EULA- litsents

EULA peaks valima siis, kui sa oled oma tootes ja tarbijates väga kindel. EULA annab äriliselt kõige parema kontrolli oma toote üle. Ei pea sa avaldama lähtekoodi ning saad määrata piirangud levikule. Miinusena peaks välja tooma, et kuna sa ei anna võimalust oma toodet edasi arendada, siis jäävad kõrvale kõik need potentsiaalsed tarbijad, kellele su toode mõne väikse modifikatsiooniga võiks sobida (samas hea võimalus müüa arendusteenust, kui õnnestub). Samuti suhtub nii mõnigi suurem ettevõte tõrksalt nendesse toodetesse, kus nähakse võimalikku tulevast sundsuhet, eriti kui tegemist on väikse pakkujaga.

GNU GPL (tugev copyleft)

See litsents avaldab lähtekoodi ja lubab seda muuta, kuid klausliga, et pead ka muudetud koodile panema sama litsentsi külge. Hea viis tagada, et keegi ei ehita (vähemalt ametlikult) sinu koodi põhjal oma ärivara. Samas jällegi seab piirangud, et ükski korralik ettevõte, kes tahab oma intellektuaalvara kaitsta, ei hakka sinu koodi arendama/kasutama. Litsents lubab oma toodet ka müüa, kuid klausliga, et levitamisel on litsentsile vastavad tingimused täidetud. Litsents annab võimaluse kasutajatel panustada tarkvara kvaliteeti. Sobib näiteks avatud avalike sektori projektidele. WordPress on hea näide, kuidas kõigepealt tuli GNU GPL litsentsiga toode, mille lähtekood oli avalik ja millele inimesed nüüd loovad järjest pistikprogramme, mis on samuti sama litsentsiga kaetud. Osa pluginaid on tasuta, osa tasulised ja tekkinud on suur ökosüsteem. Muidugi turvalisusega on veidi kehvasti seetõttu ja peab olema valmis rünnakuteks.

BSD litsents

Kõige avatum litsents üldse. Ei takista sul oma toote eest hinda küsida, kuid kui oled müünud, pead andma kaasa ka avatud lähtekoodi. Kui keegi otsustab edasi arendada seda, ei pea ta oma arendust enam samadel tingimustel jagama. Sobib kui kliendiks on planeeritud suured ettevõtted, kellel on kinnised süsteemid ja kes soovivad seda tarkvara oma tarkvarasse ise integreerida näiteks või seda põhjana kasutada. Chromium on hea näide, mis on põhjaks nii Edge’ile kui ka Chrome’le, Chrome’i enda kood ei ole täielikult avatud.

Allikad:

https://github.com/WordPress/WordPress/blob/master/license.txt

https://github.com/chromium/chromium/blob/main/LICENSE

¶¶¶¶¶

¶¶¶¶¶

¶¶¶¶¶

Lisa kommentaar

Design a site like this with WordPress.com
Alustamine